2012.07.30

Milyen az a “Dakar szellemiség”?

Avagy mi történt Palikékkal?

Tegnap véget ért a Dakar rally. Igazi izgalmak a mi szempontunkbol már nem maradtak az utolsó napra, úgyhogy olyan nagyon nem is követtem az eseményeket. Aztán egyszercsak kiderült, hogy gáz van. Palikék biztosnak gondolt sikere kicsit halványabban csillog, mert vagy 10 hellyel hátrébb sorolták őket. Elég fura story, amiről először az RTL klubból értesültem ,és az ott hallottak alapján egyértelműen Szalay volt a kiváltó oka ennek a büntetésnek. Eddigre persze már interneten is rengeteg cikk jelent meg a témában, sokféle kommenttel. Viszont a történet lényege számomra az volt, hogy ez a büntetés nem lehet megalapozott, majd az óvás után biztosan módosítják. Hát mára kiderült, hogy kissé naív voltam, óvás elutasítva.

A történet legjobb összefoglalója itt olvasható. A cikk rávilágít néhány olyan dologra amit ugyan tudtam, de valahogy mégse világosodott meg bennem eléggé tegnap, pl.: Szalay és A.S.O. kapcsolat. Ezek után kicsit más a helyzet…

Mi köze van ennek a “Dakar szellemiségéhez”? Hát ez az, semmi.

Biztos mindenki emlékszik arra mikor Saintz bukott és egy Nissan fordította vissza az autóját. Az illető Holowczyc volt aki szintén vesenyben volt, de természetesen megállt, és segített. Tulajdonképpen az egész Dakar erről szól. Aligha akad olyan versenyző akinek ne kellett volna segíteni a két hét alat. Namost kitől várhatná az ember leginkább a segítséget? A legtöbben valószinűleg a saját nemzetük versenyzőitől, hiszen azokat valószínűleg ismerik és viszont.

Többen felvetették, hogy ez az egész csak műbalhé hiszen Szalay is csak egy azok közül akik aláírták a kérvényt. Szerintem ez csupán részletkérdés, ha aláírta akkor nyilván egyet is ért vele.

Azok az információk alapján amiket tudni lehet a büntetés okáról, nem tűnik megalapozottnak a büntetés ilyen mértékű megemelése. Persze lehet, hogy nem tudunk mindent…

(Amikor írtam ezt a blog bejegyzést még nem olvastam Szalay véleméyét. Ennek ismeretében kissé már máshogy látom a történteket. A közeljövőben valószinűleg még a többi érintett is meg fog szólalni, úgyhogy várjuk ki ezeket és aztán mindenki alakitsa ki a saját véleményét. Ami biztos az az, hogy az eredmények maradnak.)

Ami még ide kívánkozik az Palik László mint versenyző személye. Aki látta kezdeti próbálkozásait (egykor még Szalay oldalán) az aligha sejtette, hogy egykor mi lesz belőle. Mert a kezdeti botladozások után bizony mára érett autóversenyző lett,aki megtalálta azt a sportot amiben eredményes lehet. Mert a tereprally -ban nem az a lényeg, hogy ki milyen gyors a kanyarokban, hanem, hogy ki ér célba gyorsabban. Egy két versenyt meg lehet nyerni szerencsével, de egy bajnokságot már nem. Persze akik szemében Palik még mindig az aki összetörte magát a sivatagban az első defektjénél azok nehezen tudják lenyelni, ha egy versenyen elöttük végez.

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.